Ron’s BLOG over de WARBA

Hier wil ik graag wat vertellen over de WARBA robot auto die we gezamenlijk bij de RobotClub ontwikkeld hebben. Deze WARBA robot auto is speciaal ontwikkeld als een “low cost” startpakket om een leuke auto zelf te maken.

Peter de Crom is de ontwerper van de WARBA robot auto. Het ontwerp, gemaakt omstreeks de herfst van 2017, was bedoeld als eerste kennismaking voor de jeugd met het zelf bouwen van een autonoom bestuurde robot auto. Van dit open ontwerp (met licentie voorwaarden) is door de CCFZ robotclub een bouwkit gemaakt die op de open robotdagen in de herfst van 2017 in de Markiezaats bibliotheek gepromoot is.

kijk ook eens op Peter’s website

De 3D print bestanden samen met de bouwbeschrijving en de Arduino programma code zijn te vinden op mijn CCFZ cloud.( link te verkrijgen op aanvraag).

Voor deze WARBA heb ik twee variaties gemaakt op het bestaande chassis:

Een WARBA met een Arduino Nano i.p.v. een NodeMcu processor en met een lijnvolg sensor , een “Pinger” tesamen met twee Neopixels en een Sharp digitale IR afstands sensor. Ook de benodigde 3D onderdelen zijn daarbij ontworpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Warba met dezelfde Nano processor maar nu met twee Sharp IR afstands sensors , 10-80 cm, die gebruikt worden om onze beroemde “brug” te overwinnen..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst gaan we de originele WARBA bespreken

Ga eerst eens naar Peter’s website om alles over de oorspronkelijke WARBA te leren: Peter’s website.

De oorspronkelijke WARBA heeft een 3D geprint chassis van ongeveer 120mm bij 100 mm.

Het chassis heeft 3mm gaten om eventuele hulpstukken te monteren m.b.v. plastic pinnen of met wat steviger M3 boutjes(35mm) met moertjes.

Het heeft verschillende hulpstukken b.v. de processor plaat met de volgende electronica:

  • nodem mcu drager met L298 H-brug en aan/uit schakelaar, verbindingspinnen en schroefklemmen voor de motor en de voeding.
  • nodemcu procesor zelf
  • 6 voedige “level converter” om spannings niveau van 5<=>3v3 om te vormen..
  • voedings eenheid om van de 9 volts accu 5 volt te maken (LET OP !!! deze voeding moet nog ingesteld worden op 5 volt!!!!)

Een houder voor twee ultrasone afstands meters.

In het motor compartiment van het chassis zijn uitsparingen voor twee “metalgear” DC motortjes.

Voor de standaard WARBA zijn bij ons Arduino programma’s aanwezig voor “object avoiding” en ook om de befaamde “CCFZ brug” te “nemen”.

Notities:

De standaard motorjes zijn 40 RPM, wat nogal langzaam is. Die kunnen we eventueel vervangen door 100- of 200 RPM motortjes.

De ultrasone sensors van het type HC-SR04 zijn 5 Volt typen vandaar dat we de 5v<=>3v3 omzetter nodig hebben en een 5Volts voeding, eventueel kunnen we deze sensors vervangen door type HC-SR04plus, die een spanning tussen 3- en 5 Volt kunnen verdragen en dan zijn de 5V voeding en de spannings omvormer niet meer nodig.

De 9 Volt accu heeft als voordeel dat deze eenvoudig via een USB kabel opgeladen kan worden maar deze accu heeft wel een kleine capaciteit en een grote inwendige weerstand. We kunnen deze accu vervangen door een “Nanotech 950 Mah LIPO 2S module” deze past precies naast het motor compartiment en heeft veel meer “power”. Je moet dan wel een externe oplader gebruiken.

De standaard wielen slijten nog al snel op de as!! Ik heb dat oplost door de wielen op 98% van de ware grote 3D te printen zodat ze wat strakker om de motor as zitten

Het achterwieltje is niet zo stevig en kan vervangen worden door een “casting wheel” met een 10mm glazen knikker.

De oorspronklijke ultrassoon houder is niet zo geschikt om “de brug” te nemen, een houder onder 90 graden is beschikbaar.

Als e.e.a. niet duidelijk is??? Je kunt natuurlijk ook ’s maandags avond bij de Robotclub langs komen!!!  daar vind je mensen die je zeker willen en kunnen helpen. Mail Hans voor de gegevens:

email naar Hans Dorst

eenvoudige Arduino code van Peter voor Warba besturing:

wordt vervolgd